Slovník kávy
pojem |
komentár |
arabica |
predstavuje 75% svetovej produkcie. Jemná, uhladená, kyslá a po ovocí voňajúca Arabica je uznávaná pre nekonečnú paletu bohatých a intenzívnych vôní. Obsahuje menej kofeínu, menej cukrov i tukov a dáva nápoju jemnejšiu chuť |
bylinná |
vôňa cibuľovej zeleniny, pokosenej mladej ďateliny |
čistá |
charakteristika kvalitných káv, ktoré majú špecifickú chuť na rozdiel od iných zahmlených chutí |
čokoládová |
sladká vôňa kakaa, horkej a mliečnej čokolády |
divoká |
dobrá exotická chuť s extrémnymi vlastnosťami, napr. čučoriedky v etiópskej káve |
drevná |
vôňa suchého dreva, dubového sudu alebo kartónového papiera |
dymová |
pripomína vôňu dymu pri pálení dreva, vyskytuje sa pri tmavo praženej káve |
emulzia |
spojenie vody a aromatických olejov pri príprave kávy, ktoré umožňuje degustovať prítomné aromatické substancie |
espresso |
prvých 20 - 30ml extrahovanej emulzie za dobu 20 – 30s, zo 7g mletej kávy stlačenej silou 20kg, pri tlaku 9bar a teplote vody 90°C. V súčasnej dobe jediná technika prípravy kávy, ktorá zaručuje maximálne spojenie vody a aromatických olejov a zachováva všetky charakteristiky chuti a arómy použitej kávy, bez vylúhovania vyššieho objemu kofeínu a celulózy, ktorá zvyšuje trpkosť a horkosť. Jediný kávový nápoj ľahko stráviteľný a tolerantný k organizmu. |
espresso praženie |
znamená maximalizovať sladkosť a arómu kávy a zároveň minimalizovať horkosť a kyslosť |
hladká |
káva, ktorá nemá žiadne hrany a zanecháva príjemný pocit v ústach, termín popisuje telo kávy so stredným množstvom aromatických olejov |
horká |
jedná sa o základnú chuť vnímanú predovšetkým v zadnej časti jazyka, rovnako ako v horkej čokoláde a silnej, horkej káve by to mal byť ľahký, príjemný druh horkosti, dobrú horkosť v káve zvyčajne možno pripísať tmavšiemu praženiu |
horké orechy |
horká vôňa je hlavným ukazovateľom oxidácie tuku alebo rozkladom niekoľkých zložiek |
jasná |
káva, ktorá má pikantné kyselinky |
jemná |
kávy s malým obsahom kyselín |
karamelová |
sladká vôňa pripomínajúca topiaci sa cukor, pralinky, melasu |
kofeín |
alkaloid, ktorý nekaramelizuje z ostatnými zložkami pri pražení kávy a zostáva rozpustný, silnejším pražením sa znižuje objem kofeínu v káve, správne pripravované espresso má 10% z celkového množstva kofeínu obsiahnutého v použitej káve |
korenistá |
vôňa sladkých korenín ako klinček, škorica a jamajské korenie, pre opis vôní ako čierne korenie, muškátový orech sa používa označenie pikantná |
kvetinová |
vôňa kvetov a vonných korenín je často zložená z niekoľkých druhov, ale sama o sebe nemá prenikavú vôňu |
kyslosť |
(acidita) používa na opis kyslosti, ktorá sa považuje za príjemnú a vítanú chuť, kyslosť je nositeľkou chutí v káve a dá sa potlačiť vyšším stupňom praženia |
lekárenská |
vôňa veľmi aromatizovaných káv, ktorá pripomína vôňu prírodných alebo syntetických živíc tvorených prchavými látkami |
maslová |
hladká, bohatá chuť a textúra, nachádzajúca sa v niektorých indonézskych kávach, je to termín, ktorý opisuje telo pocit v ústach, čo znamená, že káva má veľa chutných prírodných olejov, tento termín vystihuje viac espresso, ktoré sa opisuje ako s ťažkým telom, hrubé, krémové, sirupovité |
orechová |
aróma alebo chuť, ktorá pripomína vôňu orechov, nie horkosť orechov napr. mandlí |
ovocná |
kávy, ktoré majú arómy ako bobuľové alebo tropické ovocie sú označované ako ovocné, napr. Keňa, Etiópia Harrar a Etiópia Sidamo, príchute sú rôzne a môžu zahŕňať pocity ako citrón, grapefruit, mandarínka, jablko, marhule, čučoriedky, maliny |
ovocná |
chuťou a vôňou pripomína bobuľové alebo citrusové ovocie, nepoužíva pri vyjadrení nezrelého alebo prezretého ovocia |
pikantná |
aróma alebo chuť pripomínajúca konkrétne korenia, staršie kávy sú často nazývané pikantné, "sladko pikantné" pocity vo vôni kávy sú zvyčajne uvedené ako "kardamom," "rasca", "aníz", "bazalka," zatiaľ čo "drevnato pikantné "pocity sa obvykle vyvíjajú neskôr a zahŕňajú "klinček" ,"škoricu", "nové korenie", "muškátový kvet", "muškátový orech" |
plná |
silný, ale príjemný pocit v celých ústach, slúži na opis fyzických vlastností kávy |
pocit v ústach |
pocit alebo hmotnosť, ktorú cítiť vo vnútri úst pri degustácií kávy , tiež "telo" |
popolná |
vôňa pripomína závan popola, vyskytuje sa pri tmavo praženej káve |
sirupovitá |
silná káva s veľkým telom a dlho doznievajúcou dochuťou |
sladká |
sladkosť je pozitívny opis kávy, ktorý je spojený s príjemnou chuťou a pocitom v ústach, sladkosť kávy určuje zvyčajne prítomnosť aminokyselín a ďalších zlúčenín ako napríklad prírodné minerálne soli, sladkosť v káve je všeobecne pocit sladkosti podobný sladkému pocitu ktorý dostanete, keď budete žuť cracker pomaly dlhú dobu |
sladová |
vône charakteristické pre vlákninu, slad a opečený chlieb, pripomínajúce praženú kukuricu alebo jačmeň |
slaná |
spojenie chloridu sodného a iných solí |
svieža |
čistú kávu s jasnou kyslosťou možno popísať ako sviežu |
šumivá |
tento termín popisuje kávu s jasnými kyselinami, ktoré tancujú na jazyku, predtým ako sa rýchlo stratia |
tabaková |
má vôňu a chuť tabaku, nepoužíva sa pre opis páleného tabaku |
trpká |
pocit po odznení prvého dojmu, väčšinou sa opisuje ako sucho v ústach, nežiaduca chuť |
vínová |
chutí podobne ako červené víno alebo ovocie, napr. etiópske kávy ako Djimmah, Sidamo, nepoužíva sa pri opise vône pripomínajúcej kvasenie |
zemitá |
vzťahuje sa k bylinno hubovým škálam chutí charakteristickým pre indonézske kávy, vyplýva to z faktu, že káva býva sušená na zemi, prírodné tuky v káve vstrebajú trochu príchute z pôdy, táto slabá príchuť je prijateľná v niektorých kávach, je cítiť v dochuti, ale niekedy sa objaví aj v aróme |
zvetraná |
káva dlhšie vystavená kyslíku stráca kyslosť a chuť, akékoľvek zle uložené kávy zatuchnú vplyvom kyslíka, svetla, tepla, vlhkosti a veku, pomleté kávy už počas jednej hodiny, čo je dôvod vždy kupovať zrnkové kávy a mlieť ich tesne pred prípravou. Väčšina káv je "čerstvá" len krátky čas, ak nie je balená v ochrannej atmosfére alebo do špeciálnych obalov, ktoré predlžujú jej životnosť. Ale aj tieto technológie zachovávajú čerstvosť kávy len pár týždňov, bez ohľadu na dátum expirácie na obale |