Praženie kávy
Odtieň praženia |
Druh |
Poznámka |
Povrch |
Chuť |
Svetlý (Light) |
Cinnamon New England |
Po niekoľkých minútach praženia kávové zrná začnú pukať a viditeľne sa zväčšia. Táto fáza sa nazýva "Prvý crack". |
Suchý |
Malé telo (jemný pocit v ústach), prevláda kyslosť, chuť praženého obilia, New England trochu tmavšie, bez drsnej chute zrna. |
Stredný (Medium) |
American Regular City Full City |
Zrno je hladké, maximálne zväčšené. "Prvý crack" ukončený. |
Suchý |
Sladšia ako pri svetlom pražení, telo sa rozvíja, rovnováha kyslosti, aróm a komplexnosti kávy. |
Tmavý (Dark) |
Vienna French |
Zrná začnú pukať znova a kvapky oleja vyjdú na povrch. Táto fáza sa nazýva "druhý crack". |
Mierne lesklý |
Veľké telo. Kyslosť na ústupe, vysoká sladkosť, objavujú sa horké chute, Vôňa a chuť praženia je jasne viditeľná. |
Veľmi tmavý (Very Dark) |
Italian |
"Druhý crack" ukončený, zrná začnú dymiť. Cukry začnú karamelizovať. |
Veľmi lesklý |
Ľahké telo, ale veľmi intenzívne. Kyslosť na minime, horko sladké chute dominujú, začínajú sa objavovať spálené tóny, ostatné chute sú na ústupe. Pôvodné znaky kávy sú plne potlačené. |
Ako ochutnať kávu
Sladkú chuť ucítite v prednej časti jazyka.
Slanú chuť na predných okrajoch jazyka (slanosť je nežiaduca).
Kyslú chuť po stranách jazyka (používajú sa termíny jemná, stredná, vysoká).
Horkosť v zadnej časti jazyka (vysoká horkosť je nežiaduca).
Arómu ucítite pri mierne otvorených ústach, zatiaľ čo vdychujete a vnímate súčasne vôňu a chuť.
Telo určíte trením jazyka o podnebie posúdením viskozity alebo klzkosti kávových olejov.
„Mouth feel“ je pocit v ústach z kávy na podnebí (používajú sa termíny maslová, sirupovitá, suchá, prašná).
Dochuť je pretrvávajúca chuť zostávajúca na podnebí pri výdychu (termíny čokoládová, orechová, korenistá, vínová atď.)
Chcete byť tvorcom vlastnej značky kávy? Namiešajte si vlastnú originálnu zmes kávy!
Miešaním rôznych druhov kávy môžete dosiahnuť vyváženosť chuti a arómy kávy, podľa vlastných chuťových preferencií. Kombinácie druhov kávy a pomerov miešania sú nekonečné.
Ako začať? Základom miešania kávy je spoznanie chuti a arómy jednotlivých druhov kávy a ich vlastností. Potom nasleduje voľba podkladovej kávy, ktorá bude stmeľovať zmes. Ďalšie pridávané druhy kávy chuťové a aromatické vlastnosti podkladovej kávy dopĺňajú, zvýrazňujú alebo zjemňujú.
Chcete aby káva bola jemnejšia, kyslejšia a aromatickejšia, skúste pridať prané stredoamerické kávy. Naopak ak chcete znížiť aciditu, použite viac brazílskej kávy alebo tmavo praženú kávu. Chcete plnú chuť, použite kávu z Indonézie. Potrebujete vo Vašej zmesi kvetinovú alebo ovocnú arómu, skúste pridať africké kávy. Pre extrémne chute použite staršiu alebo fermentovanú kávu. Viac cremy môžete získať použitím kávy spracovanej suchým spôsobom. Je veľa možností, záleží len na Vašej fantázií.
Ak máte svoju zmes hotovú a použili ste kávu z našej ponuky, pošlite nám objednávku a recept, príp. požiadavky na balenie na náš email. Len pre Vás vyrobíme Vašu vlastnú značku kávy.