Praženie kávy

 

Odtieň praženia

Druh
praženia

Poznámka

Povrch

Chuť

 

Svetlý (Light)

Cinnamon

New England

Po niekoľkých minútach praženia kávové zrná začnú pukať a viditeľne sa zväčšia. Táto fáza sa nazýva "Prvý crack".

Suchý

Malé telo (jemný pocit v ústach), prevláda kyslosť, chuť praženého obilia, New England trochu tmavšie, bez drsnej chute zrna.

Stredný (Medium)

Stredne tmavý (Medium Dark)

American

Regular City

Full City

Zrno je hladké, maximálne zväčšené. "Prvý crack" ukončený.

Suchý

Sladšia ako pri svetlom pražení, telo sa rozvíja, rovnováha kyslosti, aróm a komplexnosti kávy.

Tmavý (Dark)

Vienna

French

Zrná začnú pukať znova a kvapky oleja vyjdú na povrch. Táto fáza sa nazýva "druhý crack".

Mierne lesklý

Veľké telo. Kyslosť na ústupe, vysoká sladkosť, objavujú sa horké chute, Vôňa a chuť praženia je jasne viditeľná.

Veľmi tmavý (Very Dark)

Italian

"Druhý crack" ukončený, zrná začnú dymiť. Cukry začnú karamelizovať.

Veľmi lesklý

Ľahké telo, ale veľmi intenzívne. Kyslosť na minime, horko sladké chute dominujú, začínajú sa objavovať spálené tóny, ostatné chute sú na ústupe. Pôvodné znaky kávy sú plne potlačené.